PROGRAM SZKOLENIA KELNERSKO - BARMAŃSKIEGO Z ELEMENTAMI SAVOIR VIVRE:
I Dzień:
Jak być dobrym pracownikiem gastronomii?
Prezentacja zastawy stołowej
- porcelana, szkło, sztućce
Bielizna stołowa
- rodzaje obrusów, serwet, scertingów itp.
Praktyczna nauka składania serwet, rozkładania obrusów
II Dzień:
Obsługa gości restauracyjnych indywidualnych
Serwis niemiecki /klasyczny/
Zasady nakrywania stołów
Ćwiczenia z zakresu noszenia tac i talerzy
Ćwiczenia praktyczne z zakresu powyższych zagadnień
III Dzień:
1. Powtórka materiału
2. Serwis francuski typu A i B
3. Praktyczna obsługa Gości restauracyjnych indywidualnych
4. Ćwiczenia z zakresu noszenia talerzy i tacIV Dzień:
Typologia win spokojnych i modyfikowanych
Serwis win spokojnych
Serwis champagne
Ćwiczenia praktyczne z zakresu w/w materiału
V Dzień:
1. Organizacja imprez bankietowych
- zasiadanych, stojących
2. Bankiety bufetowe
- ciepłe i zimne, przygotowywanie przerw kawowych
3. Ćwiczenia praktyczne z zakresu w/w materiału
VI Dzień:
Podstawy miksologii
Towaroznawstwo napoi alkoholowych
Praktyczne przygotowywanie napoi mieszanych /drinków/
VII Dzień:
1. Zasady zachowania się w miejscach publicznych
2. Zasady poprawnej rozmowy i korespondencji
3. Zasady poprawnego ubioru
4. Zasady zachowań wobec innych osób
powitanie
przedstawianie osób trzecich
pozdrowienia
zaproszenie na spotkanie
5. Etykieta spożywania posiłków
6. Trudne potrawy kuchni światowej /homar, ostrygi, krewetki, ryby i inne/