Godło Polski




PROGRAM SZKOLENIA KELNERSKO - BARMAŃSKIEGO Z ELEMENTAMI SAVOIR VIVRE:


I Dzień:

  1. Jak być dobrym pracownikiem gastronomii?

  2. Prezentacja zastawy stołowej

       - porcelana, szkło, sztućce

  1. Bielizna stołowa

      - rodzaje obrusów, serwet, scertingów itp.

  1. Praktyczna nauka składania serwet, rozkładania obrusów

II Dzień:

  1. Obsługa gości restauracyjnych indywidualnych

  2. Serwis niemiecki /klasyczny/

  3. Zasady nakrywania stołów

  4. Ćwiczenia z zakresu noszenia tac i talerzy

  5. Ćwiczenia praktyczne z zakresu powyższych zagadnień

III Dzień:

     1. Powtórka materiału

     2. Serwis francuski typu A i B

     3. Praktyczna obsługa Gości restauracyjnych indywidualnych

     4. Ćwiczenia z zakresu noszenia talerzy i tac

IV Dzień:

  1. Typologia win spokojnych i modyfikowanych

  2. Serwis win spokojnych

  3. Serwis champagne

  4. Ćwiczenia praktyczne z zakresu w/w materiału





V Dzień:

     1. Organizacja imprez bankietowych

     - zasiadanych, stojących

     2. Bankiety bufetowe

     - ciepłe i zimne, przygotowywanie przerw kawowych

     3. Ćwiczenia praktyczne z zakresu w/w materiału

VI Dzień:

  1. Podstawy miksologii

  2. Towaroznawstwo napoi alkoholowych

  3. Praktyczne przygotowywanie napoi mieszanych /drinków/

VII Dzień:

     1. Zasady zachowania się w miejscach publicznych

     2. Zasady poprawnej rozmowy i korespondencji

     3. Zasady poprawnego ubioru

     4. Zasady zachowań wobec innych osób

    • powitanie

    • przedstawianie osób trzecich

    • pozdrowienia

    • zaproszenie na spotkanie

   5. Etykieta spożywania posiłków

   6. Trudne potrawy kuchni światowej /homar, ostrygi, krewetki, ryby i inne/